Naslovna

Udruga

Bonsai

 • Povijest
 • Bonsai danas
 • Poznati bonsai majstori
 • Poznata drva

Kalendar

Članci

 • O vrstama
 • Tehnike

Galerije

Izložbe

 • Svijet minijaturnog drveća 1
 • Svijet minijaturnog drveća 2
 • Svijet minijaturnog drveća 3
 • Svijet minijaturnog drveća 4
 • Svijet minijaturnog drveća 5

Poveznice

Kontakti

Povijest udruge

Prije udruge - bonsai u Hrvatskoj

Bonsai kao hortikulturni i umjetnički hobi je relativno široko teritorijalno rasprostranjen na području Hrvatske, ali broj ljudi koji se bave ovim hobijem amaterski ili profesionalno, nije velik. Stoga su i teritorijalne udaljenosti značajne, a samim tim u udruživanje u organizacije je donekle otežano. Bonsai hobi je individualan, a javne prezentacije u vidu izložbi zahtijevaju logistiku poput transporta i održavanja što je za pojedinca često nedostižno ili je izvedivo tek u manjem opsegu. Pojedinci koji upoznaju ovaj hobi i žele se njime baviti ili su već dostigli određenu razinu znanja i vještina, međusobno se povezuju zahvaljujući modernim komunikacijskim kanalima, a povremena druženja, konzultacije, razmjena iskustava su poželjni kao i u svakoj drugoj djelatnosti. U Splitu je početkom 2004.g. osnovan "Dalmatinski bonsai klub", s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja, te širenja kulture oblikovanja i uzgajanja bonsaija u Dalmaciji. Daljnjim razvojem i promicanjem hobija, nastalo je još nekoliko udruga, Bonsai klub Zagreb, Hrvatski bonsai klub, a postojao je čak i Hrvatski bonsai savez. S godinama su se stvari slegle, zaokružio se broj upornih entuzijasta koji su težili novim znanjima i svladavanju vještina uzgoja minijaturnog drveća. 

Početkom 2020. godine uoči osnivačke skupštine naše udruge, u Hrvatskoj su aktivne dvije udruge:  Dalmatinski bonsai klub iz Splita, te Bonsai udruga "Zen" iz Samobora osnovana 2012. godine

Razvoj ideje

Grupa entuzijasta s različitim bonsai "stažom" s područja sjeverozapadne Hrvatske (Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija) već duže vremena surađuje međusobno kao i s drugim bonsaistima diljem Hrvatske. Neki s ovog područja se hobijem bave od samih početaka u Hrvatskoj, ali se zbog teritorijalnih distanci nisu značajnije eksponirali. Tako se 2015. godine rodila ideja o organizacijii izložbe na ovom području, u vrijeme održavanja Sajma cvijeća u Ludbregu (drugog po veličini u Hrvatskoj). Prva trodnevna izložba održana je u cinktoru Župne crkve Presvetog trojstva i privukla je mnogobrojnu publiku. Potaknuti ovakvim interesom, organizatori su izložbu se pod nazivom "Svijet minijaturnog drveća", ponovili u naredne četiri godine u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu, stalno podižući letvicu. Dobar odaziv publike, povećanje broja izlagača i entuzijastična organizacijska ekipa pokazali su kapacitet za budućnosti i iznjedrili potrebu institucionaliziranja aktivnosti. Ideja osnivanju udruge započela je 2018. godine.

Osnivanje

Nakon svih neformalnih dogovaranja, prvi "službeni" sastanak inicijalnog odbora održan je u Ludbregu, na njemu su bili prisutni Jevgenij Conar iz Koprivnice, Adrian Horvat iz Čakovca, Aleksandar Horvat iz Ludbrega, Draženka Mađarić iz Selnice i Radovan Marčec iz Nedelišća, koji su zapravo činili i jezgro svih dotada neformalnih organizacija izložbi. Na sastanku su prezentirani nacrti Statuta, Poslovnika i druge dokumentacije, prezentiran postupak i potrebne radnje za registraciju udruge. Osnivačka skupština je dogovorena za 1. ožujka 2020. u vijećnici Centra za kulturu i informiranje u Ludbregu. Osnivačka skupština je održana prema planu, na njemu su izabrana tijela skupštine i usvojeni potrebni dokumenti i planovi te donesena odluka o provođenju procesa registracije.

Inicijalna petorka izabrana je u Upravni odbor, kao predsjednik je izabran Aleksandar Horvat iz Ludbrega, tajnik Radovan Marčec iz Nedelišća, a blagajnik Jevgenij Conar iz Koprivnice. U Nadzorni odbor izabrane su Gordana Loparić, Iva Havaić Sakač i Valentina Petrinić.

Na Osnivačkoj skupštini bilo je 11 članova.

 

 

Kontakti

Bonsai udruga
SJEVEROZAPAD

Ljudevita Gaja 6
42230 Ludbreg

+385 98 339 071

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.